Descrie nonevaluativ contextul
Judecăţile de valoare părtinitoare, îţi pot tensiona viaţa
Într-o discuţie ce are o miză semnificativă, nu rareori argumentele fiecăruia pot să devină din ce în ce mai pătimaşe. Discuţia poate fi una foarte încărcată emoţional. Iar emoţiile negative nu ajută la găsirea vreunei soluţii
Uneori discuţia poate fi mai obiectivă. De obicei atunci când se bazează pe dovezi pro şi contra. Însă chiar şi dovezile pot fi uneori mai degrabă judecaţi de valoare părtinitoare. În urmă cu un an, scriam blogul psihoterapiefamilie.ro despre cinci tipuri de filtre cognitive nefuncţionale, de judecăţi părtinitoare cu care mă întâlnesc mai frecvent în cabinetul psihologic. Poţi citi articolul aici. Judecăţile de valoare părtinitoare pot fi o barieră semnificativă în faţa unei comunicări utile, reale.
Judecăţile de valoare, evaluările părtinitoare, îţi pot tensiona viaţa la locul de muncă sau acasă, în cuplu, în relaţia cu copiii sau cu familia. De departe judecata de valoare părtinitoare cel mai des întâlnită în cabinetele psihologice e opinia preformata. E tendinţa exagerată de a-ţi autoconfirma propria opinie, ce e deja stabilită şi poate fi cu greu schimbată. Adesea poate întreţine starile depresive. Am scris despre asta şi în urmă cu 4 ani.
Tendinţa de a ignora ceea ce nu se potriveşte cu propriul punct de vedere, poate fi deosebit de toxică, atât în formarea cât şi în menţinerea unei relaţii de cuplu pe termen lung cât şi în multe alte relaţii interpersonale.
Pe lângă discuţiile psihoterapeutice, exerciţiile de meditaţie mindfulness te sprijini în a depăşi acest obstacol. În podcastul de mai jos găseşti o sugestie de mediaţie mindfulness ce te îndeamnă să-ţi exersezi abilitatea de a observa şi a descrie fără să emiţi judecaţi de valoare legate de vreo situaţie anume.
Sunt Dr Rareş Ignat şi dacă ai nevoie de un sprijin pentru dobândirea unui echilibru în relaţiile tale interpersonale, în viaţa de cuplu sau locul de muncă, poţi programa acum o sesiune de psihoterapie, online sau la cabinet.