Observa gandurile ce curg!
Atacul de panică poate avea la baza hipersensibilitatea la anxietate
Teama de teama sau hipersensibilitatea la anxietate, e un concept descris şi evaluat de psihologi deja de 4 decenii. Persoanele cu o sensibilitate sporită la anxietate au tendință de a percepe nefuncţional simptomele şi senzațiile care însoțesc stările de nelinişte sau gândurile ce le trec prin minte. Această percepţie poate sta la baza declanşării atacului de panică. Poţi să citeşti mai multe aici despre această formă de teama, de anxietate.
O să fac un infarct! Voi avea un accident vascular! sunt cele mai frecvente percepţii cu care mai întâlnesc în cabinetul psihologic, asociate unui atac de panică. Sunt prezente însă şi interpretări de genul: Voi pierde controlul şi voi leşina! Mă voi face de râs ca o iau razna! Toţi vor observa cum tremur!
Psihoterapia e principala abordare terapeutică a atacului de panică.
Alături de intervenţia psihoterapeutică, meditaţia mindfulness DBT te poate sprijini să depăşeşti atacul de panică. Atacurile de panică mai ample pot avea nevoie si de sprijinul medicaţiei.
Acest podcast de mindfulness DBT te ajută să-ţi dezvolţi abilitatea de a-ţi observa gândurile şi emoţiile tale fără a face judecaţi de valoare. Meditaţia poate fi aplicată şi înlocuind gândurile şi emoţiile cu senzaţiile corporale
Sunt Dr Rareş Ignat, şi dacă ai nevoie de un sprijin pentru dobândirea echilibrului emoţional, poţi programa acum o sesiune de psihoterapie, online sau la cabinet.