Beneficiile PlatoWork

acţionează pe 2 zone cerebrale esenţiale pentru de a depăşi diverse obstacole

Module de activitate tDCS Platowork

Platowork te sprijină să intri în modul de gândire potrivit atunci când ai nevoie. Platowork acţionează prin 4 module, pe doua zone specifice ale creierului, ce sunt esenţiale pentru capacitatea noastră de a rezolva diverse probleme, de a depăşi diverse obstacole.  Este vorba de cortexul prefrontal dorsolateral și zona cunoscută sub numele de precuneus. Aplicatia mobila Platowork e flexibilă și permite adaptarea cu ușurinta la abilitatea ce doriţi să o îmbunătățiți (vezi secvența video de mai jos)

 

Modulul ÎNVĂŢARE creşte neuroplasticitatea şi te ajută să asimilezi informaţi noi

Platowork ÎNVĂŢARE activează ce doi electrozi Platowork din zona cortexului prefrontal. Creierul tău se bazează pe cortexul prefrontal pentru a procesa informațiile noi şi pentru a activa memoria de lucru, care este esențială pentru învățare. Studiile tDCS arăta că această metodă stimulează o învățare mai rapidă. Activarea acestui modul e utilă şi împreună cu sesiunile de mindfulness deoarece scade frecventa gândurile automate, ce pot genera nelinişte sau pot distrage atenţia.

Modulul CONCENTRARE reduce fluxul gândurilor spontane şi sporeşte atenţia

Platowork CONCENTRARE te sprijină în a avea un mai bun control asupra atenţiei tale. Pentru asta neurostimularea Platowork reduce activitatea în zona cerebrală precuneus, minimizând implusurile ce favorizează ‘ratacirea gandurilor’. Acest modul reduce ruminația și gândirea asociată unui trecut dureros sau unui viitor nesigur. Minimizarea impulsurilor din zonele cerebrale asociate cu ‘cautarea placerii’ e realizată şi prin intermediul intensificării activităţii în zona cortexului prefrontal. Asocierea cu tehnicile mindfulness e astfel una recomandata şi în cazul acestui modul.

tdcs Platowork casca

Platowork CREAŢIE e util când cauţi idei noi pentru diverse probleme. De exemplu în timpul unor sesiuni de ‘brainstorming’. Acest modul stimulează doar cortexul prefrontal drept, ce e o zonă implicată atât în planificare cât şi în generarea unor asocieri non-verbale.

Platowork REEVALUARE stimulează activitatea din zona precuneus, centrul creierului tău creativ şi inhiba cortexul prefrontal, centrul de control al creierului tău. E favorizată astfel atât conştiinţa de sine cât şi generarea unor idei noi, regândirea unor concept asupra cărora aveţi deja o percepţie înrădăcinată. Ca atare poate fi utilă folosirea acestui modul împreună cu sesiunile de psihoterapie orientate spre schimbare, spre restructurare cognitiv-comportamentala. 

cortex prefrontal tdcs Platowork

Beneficiile Platowork poate fi combinate cu beneficiile mindfulness şi cele ale psihoterapiei.

Citeşte mai jos care sunt principalele obstacole psihologice unde poţi beneficia de sprijinul meu prin una sau mai multe dintre aceste intervenţii terapeutice.

O utilizare simplă & sigură

Exemple de obstacole unde poti beneficia de sprijinul meu

Desi nu toate sesiunile de psihoterapie decurg la fel,

poate doresti sa stii mai multe despre cum pot sa vin in sprijinul povestii tale de viata.

Găsesti mai jos câteva explicații despre cele mai frecvente obstacole unde pot să-ți ofer sprijinul,

fie prin psihoterapie, fie prin combinația psihoterapie – tDCS – mindfulness

Obstacolele in cuplu - infidelitate, gelozie, ‘racirea relatiei’, intimitate deficitara, divort - click aici

Problemele ce tin de infidelitate si/sau gelozie, de ‘racirea relatiei’ sau un posibil divort, pot fi extrem de variate si la fel rezolvarea lor. In aceste situatii pot sa va sprijin sa intelegeti mai bine felul prin care ‘demonii relatiei de cuplu’ se autointretin uneori, intr-un cerc vicios.

Vom cauta impreuna sa intrerupem cercul vicios al emotiilor negative si comportamentelor nedorite. Vom discuta despre posibilele mesaje ce nu sunt exprimate explicit. Voi incerca sa sprijin ambii partenerii sa se inteleaga reciproc, pentru a scoate la suprafata cat mai multe din resursele din cuplu.

Uneori sunt consultat si atunci cand in cuplu exista probleme ce tin de existenta unui secret. Un secret a carui dezvaluire ar putea periclita relatia, dar a carui povara apasa destul de puternic pe cel ce-l cunoaste. Putem sa cautam impreuna cai prin care sa prevenim reaparitia unor astfel de situatii in viitor.

Gasesti aici mai multe despre terapia de cuplu. 
Avand o certificare europeana in psihosexologie pot sa ofer sustinere si in depasirea disfunctiilor sexuale, ce implica frecvent o componenta psihica.
Mai multe informatii pe www.sex-psi.ro (click aici)

Dr Rares Ignat – psihoterapie de familie si cuplu Bucuresti

Tratamentul anxietatii, atacului de panica, fobiilor, obsesiilor, temerilor de interactiune sociala - click aici

Teama este un sentiment normal de adaptare la o amenintare. Anxietatea este insa o stare de tensiune indelungata, de nervozitate fara o cauza relevanta, o stare ce e mai putin corelata in timp cu o posibila amenintare. Un exemplu relevant poate fi cel al anxietatii sociale, in care asa-zisa timiditate poate crea obstacole mari, nu doar atunci cand cineva are de expus ceva in public, dar uneori si cand e vorba de a intretine o relatie cu cineva.

Persoana ce sufera de anxietate poate sa aiba o perioada indelungata temeri ce nu au o cauza clar identificabila. Temerile, ce dau senzatia de lipsa de control, determina ca persoana sa fie agitata, tensionata, iritabila, obosita. Adesea persoana poate sa nu doarma suficient si sa aiba un randament scazut in viata de zi cu zi. Nu rareori anxietatea e insotita si de stari depresive.

Atacurile de panica nu sunt usor de combatut. Un atac de panica are multiple modalitati de a se manifesta. Senzatia de ‘gol in stomac’, respiratia accelerata, pulsul accelerat, gandirea neclara si starea de slabiciune generala, ametelile, senzatia de lesin sau de voma, sunt cateva din simptomele ce pot caracteriza un atac de panica. In cadrul sesiunilor de psihoterapie, vom identifica ce anume genereaza atacul de panica si vom gasi impreuna care sunt modalitatile prin care poti face fata cu succes situatiei. Pentru faza de intretinere vei primi si cateva sugestii de activitati de relaxare, ce ajuta in evitarea recidivelor.

Uneori anxietatea poate imbraca forma unor fobii specifice: ex fobia de zbor, de insecte, de spatii inchise etc.  In cazul fobiilor, discutiile din cabinetul psihologic au loc in timpul unor expuneri ce simuleaza situatiile ce genereaza fobia. E dovedit ca aceasta terapie de expunere da roade in diminuarea fobiilor. 

In tulburarea obsesiv compulsiva persoana are multe idei rigide (obsesii) ce provoaca temeri legate de contaminare, de infectie, de risc,etc. Acestea anxietati duc la dezvoltarea unor ritualuri obligatorii, denumite compulsii (de ex. spalatul excesiv al mainilor,verificari excesive…). Este una dintre formele de anxietate mai dificil de tratat.  Daca un membru al familiei sufera de aceste simptome voi incerca sa sprijin, atat persoana, cat si familia, in drumul spre insanatosire. O vom face prin corelarea emotiilor si gandurilor resimtite in acele stari de neliniste, cu comportamente de adaptare la stres.

Gasesti aici mai multe despre anxietate 

Dr Rares Ignat – psihoterapeut de cuplu si familie Bucuresti

Tratamentul depresiei si tristetii accentuate (distimia sau depresia usoara) - click aici

Am putea spune ca in depresie psihoterapeutul joaca rolul personajului Zorba, care ne-a convins deja ca : „Viata e o problema ..important este cum te descurci cu ea!” . 

Pentru a te putea sustine mai bine in lupta impotriva depresiei e insa deosebit de importanta deschiderea maxima in timpul sesiunilor de psihoterapie. E important ca psihoterapeutul sa devina confidentul tuturor gandurilor negative. Va fi cel incearca sa lege emotiile de situatii si actiuni nedorite, in asa fel incat sa ghideze persoana si familia sa depaseasca situatia, oricat de ‘neagra’ ar fi. Stabilirea unei aliante cu familia in lupta impotriva obstacolelor psihice, e un aspect important pentru reusita oricarea sesiuni de psihoterapie, dar in special in cazul depresiei, unde riscul suicidar este intotdeauna o amenintare.   

Atentie: Tristetea e o stare normala in caz de infrangere, dezamagire sau ca reactie la situatii descurajante, insa depresia este o boala caracterizata printr-o deteriorare indelungata a dispozitiei, printr-o stare de tristete severa si prelungita ce impiedica functionarea normala de zi cu zi. Distimia este denumirea data de specialisti atunci cand depresia este usoara dar destul de persistenta.

Un important semn al depresiei este pierderea interesului pentru activitatile ce altadata erau considerate ca fiind placute. Persoana are un pesimism exagerat sau o stare de autoinvinovatire frecventa. Si unele simptome fizice cum ar fi oboseala, agitatia, tulburarile de somn, modificarile in greutate pot sa tina de depresie. Daca un membru al familiei sufera de aceste simptome, psihoterapeutul poate sa-l sprijine in drumul spre insanatosire, prin corelarea emotiilor resimtite cu comportamente de adaptare la stres.

Cand simptomele depresiei alterneaza cu simptome de euforie, incredere exagerata in sine, fuga de idei si dispozitie exagerat de buna ea poate sa fie clasificata ca fiind o tulburare bipolara sau poate chiar sa faca parte din tabloul unei schizofrenii. Intrucat depresia este frecvent determinata de modificarea nivelului unor substante chimice (neurotransmitatori) este posibil in unele cazuri sa apelam la ajutorul medicului specialist pentru a corecta acest deficit chimic.

Gasesti aici mai multe despre depresie

Dr Rares Ignat – psihoterapeut de cuplu si familie Bucuresti

Tratamentul dependentei de alcool sau alte substante & alte dependente - click aici

Eliberarea de dependente necesita timp dar mai ales dorinta de schimbare, pentru a ajunge la un rezultat stabil.

De aceea, e bine ca in lupta cu alcoolul sa ai cat mai multi aliati. Psihoterapeutul poate fi unul dintre cei ce te poate sprijini cel mai mult. Implicarea tuturor membrilor familiei in diverse actiuni ce sunt menite sa-l sprijine pe cel ce lupta cu alcoolul sau cu alte substante, ajuta persoana dependenta sa se insanatoseasca mai repede.

Nu rareori, in alcoolism se poate intampla ca pe langa lupta cu alcoolul sa fie prezenta si o lupta dubla pentru o pozitie de putere in cadrul familiei. In aceste situatii pot sa sprijin familia sa identifice care sunt efectele acestei lupte pentru putere. Putem incerca sa ajungem impreuna la cai alternative de a aborda unele situatii, ce par sa se repete in mod neplacut.

E important insa ca familia sa realizeze ca in dependenta de alcool, sau in alte dependente, sunt importanti atat primii pasi catre schimbare cat si cei de consolidare / mentinere a schimbarii in bine obtinute.

Avand o certificare europeana in psihosexologie click aici pentru detalii pot sa ofer sustinere si in depasirea unor dependente ce tin de sexualitate 

Dr Rares Ignat – psihoterapie de familie si cuplu Bucuresti

Depasirea obstacolelor violentei domestice si a celor date de pierderea persoanelor dragi - click aici

In cuplu sau in familie pot exista diverse interactiuni autointretin conflictele. In aceste situatii pot sa sprijin familia sa identifice acele buclele ce intretin starea conflictuala si degenereaza uneori chiar intr-o spirala a violentei.

In sesiunile de psihoterapie sunt abordate perspectivele fiecarui partener asupra problemei. Vom incerca sa gasim impreuna acele interactiuni care evita descalificarea opiniei celuilalt, evita pozitiile defensive sau mesajele cu dublu sens.

Insa traumele nu sunt cauzate doar de violenta fizica. De aceea vom explora toate cele sase forme de violenta psihologica ce pot sa contribuie la intretinerea unui cerc vicios al violentei fizice.

Psihoterapia de familie poate ajuta si in a da un sens episodului violent copiilor ce au asistat involuntar la astfel de episoade. In absenta unor explicatii functionale, acesti copii adesea se autoinvinovatesc si pot dezvolta anxietate sau depresie. In cazul in care copiii sunt victime ale traumelor, complexitatea cazurilor necesita adesea un timp indelungat de psihoterapie, ce e bine sa fie sustinuta de alti psihoterapeuti specializati in terapia traumele infantile. .

Traumele determinate de pierderea unor persoane dragi nu sunt rare. Nu putine persoane sau familii simt nevoia unui sprijin suplimentar in aceste situatii. Pot fi alaturi de voi, pentru a gasi impreuna cai sa depasiti aceste obstacole ale vietii de familie.

Dr Rares Ignat – psihoterapie de familie si cuplu Bucuresti

Depasirea problemelor de comunicare cu adolescentii sau copiii - click aici

Nevoile unui adolescent sunt altele decat cele ale unui adult sau ale unui copil. E perioada in care fiecare isi cauta identitatea.

Comunicarea adolecentului cu familia se poate modifica semnificativ fata de perioada anterioara iar obstacolele pot avea cauze nebanuite de parinti. Ca psihoterapeut voi incerca sa sprijin familia sa identifice aceste cauze si sa caute impreuna cu adolescentul cai de a comunica mai bine, cai de a-i intelege mai bine nevoile emotionale

In cazul copiilor, problemele pentru care familiile solicita de multe ori sprijin tin de dificultatea de a se integra corespunzator in viata scolara, de ‘rasfat’,  neastampar sau dimpotriva o retragere, un dezinteres al copilului. In aceste cazuri voi ajuta parintii sa identifice care sunt radacinile problemelor. Vom cauta impreuna activitati care sa puna mai bine in valoare potentialul copilului si al familiei.

Uneori sunt consultat si atunci cand in familie exista un secret iar cresterea copilului face destul de probabila dezvaluirea lui si anumite consecinte legate de aceasta. In aceste situatii putem sa discutam cum vedeti rezolvarea acestei situatii in viitor.

Dr Rares Ignat – psihoterapie de familie si cuplu Bucuresti

Depasirea tulburarilor de personalitate si sustinerea persoanelor ce sufera de schizofrenie - click aici

Tulburarile de personalitate sunt comportamente, reactii emotionale inflexibile,  ce determina o tulburare semnificativa a interactiunii cu cei din jur. Acestea sunt datorate unei combinatii intre factorii mosteniti si influenta mediului.

In linii mari tulburarile de personalitate sunt grupate in 3 categorii:

1) o categorie in care pacientul este detasat de mediul social din jur, este distant in relatiile cu ceilalti si cu posibile perceptii anormale cum ar fi credinta ca este clarvazator sau suspiciunile duse la extrem (de exemplu credinta ca ceilalti ii doresc raul)

2) o categorie in care pacientii sunt emotional instabili, impulsivi, conflictuali, ranind persoanele din jur dar uneori si propria persoana.  Cauta mereu sa fie in centru atentiei, avand sentimente superficiale, exagerate, copilaresti si tendinta de a accentua problemele de sanatate

3) si o a treia categorie in care pacientii au un comportament rigid, cu o lipsa de asumare a raspunderii, a unei pareri personale sau a deciziilor ferme. Au o hipersensibilitate la respingere si isi stabilesc ‘ritualuri’ inflexibile, pentru evitarea  erorilor sau pastrarea controlului.

In cazul existentei unor tulburari de personalitate, psihoterapeutul poate sa sprijine substantial persoana si familia, in restabilirea unui cadru de interactiune care sa stimuleze progresele. In aceste situatii, vom cauta impreuna cai prin care sa fie imbunatatita comunicarea , cai prin care sa evite supraimplicarea emotionala sau care sa intrerupa cercul vicios ce intretine ostilitati continue.

Spre deosebire de tulburarile de personalitate, unde persoana pastreaza contactul cu realitatea, schizofrenia este caracterizata prin gandirea psihotica si pierderea contactului cu realitatea, prin prezenta halucinatiilor (perceptiilor false) , prin restrangerea gamei de emotii cu o posibila aplatizare emotionala.

In schizofrenia netratata corespunzator, e prezenta vorbirea si comportamentul dezorganizat, cu deteriorarea abilitatii de a gandi rational. Are o componenta mostenita semnificativa, de obicei debuteaza in copilarie sau la adultul tanar dar sunt necesare cel putin 6 luni de simptome pentru un diagnostic definitiv.

Deoarece schizofrenia este determinata de modificarea nivelului unor substante chimice, tratamentul medicamentos antipsihotic incearca sa corecteze acest deficit chimic si este absolut necesara sustinerea persoanei prin sfaturile medicului specialist.

Schizofrenia are o evolutie indelungata, pe parcursul careia simptomele pot sa se reduca in intensitate ca apoi sa se accentueze din nou. Sustinerea terapeutica medicamentoasa e esentiala. Aproximativ o treime dintre pacienti beneficiaza de ameliorari semnificative de durata iar psihoterapeutul poate sprijini mai ales familia in ansamblul ei, in gasirea caracteristicilor unui mediu propice mentinerii rezultatelor. In aceste situatii, voi sustine familia in reorganizarea sistemul de interactiuni, pentru ca persoana sa profite mai bine de resursele familiale. Voi sprijini familia sa cultive rabdarea, toleranta, sa  inlature invinovatirile inutile si sa-si adapteze asteptarilor la situatia data.

In schizofrenie, scopul final al sustinerii psihoterapeutice este rarirea episoadelor nedorite si reducerea intensitatii acestora.

Dr Rares Ignat – psihoterapie de familie si cuplu Bucuresti

Tratamentul anorexie & Tratamentul bulimiei - click aici

Anorexia e caracterizata prin dorinta exagerata de a fi slab. Teama de ingrasare duce la o greutate corporala sub nivelul normal pentru sexul si varsta persoanei. De multe ori in anorexie exista o deteriorare a imaginii de sine si a relatiei cu ceilalti. Poate exista o pierdere a sangerarilor menstruale si a apetitului sexual la femei sau alte modificari ale starii de sanatate datorate alimentatiei insuficiente.

Persoana fie refuza sa se alimenteze corespunzator, fie elimina ce a mancat, prin declansarea vomei sau utilizarea medicatiei. Uneori, anorexia poate sa coexiste cu bulimia, ce include prezenta unor episoade succesive de aport alimentar in exces insotite de declansarea vomei. Aceste persoane au de obicei probleme cauzate de episoadele succesive de voma (eroziuni ale esofagului, glande umflate). In cazul in care nu este declansata voma, persoanele cu bulimie ajung sa sufere de obezitate.

Nu rareori problemele de alimentatie sunt corelate cu existenta in familie a unor roluri modificate necorespunzator. In aceste cazuri vom incerca sa identificam cum pot fi modificate aceste roluri in familie, pentru a nu mai fi un obstacol. Vom identifica impreuna daca exista responsabilitati dezechilibrate, probleme ce tin de rigiditatea schimbarilor in familie sau daca fiecare membru al familiei se simte suficient de valorizat.

Foarte frecvent anorexia si bulimia coexista cu obstacole de natura sexuala

Dr Rares Ignat – psihoterapie de familie si cuplu Bucuresti